Viime viikonloppuna kävin maaseudulla ystävieni luona. Laitoimme ruokaa, saunoimme puusaunan lempeissä löylyissä ja kävimme kävelyllä kirpeässä kevätilmassa. Läheisen lähteen vesi oli hyytävän kylmää ja maistui vilvoittavan raikkaalta.
Aamiaispöytään valmistin meille omega-siemenvoita. Olen testaillut monia eri merkkien kurpitsansiemenvoita, auringonkukansiemenpohjaisia levitteitä, tahinia vaaleana, tummana, raakana, paahdettuna ja mustista seesaminsiemenistä valmistettunakin, mutten ole törmännyt vielä monesta eri siemenestä koostuvaan levitteeseen. Niinpä tietysti piti itse kokeilla, onko siemencocktailista leivänpäälliseksi.
Erilaisia siemeniä yhdistelemällä saa kerralla aikaiseksi kunnon voimalevitteen, sekä energia- että ravintosisällöltään, sillä siemenet ovat pullollaan pehmeitä omega-rasvahappoja ja ravinteita. Monet siemenistä ovat myös niin pieniä, että salatin päälle ripoteltuna ne jäävät herkästi pureskelematta ja kulkevat elimistön läpi kokonaisina. Siementen hienontaminen on siis hyvä tapa parantaa niiden ravinteiden imeytymistä.
Tähän ohjeeseen käytin Omega Mix -siemensekoitusta, Salaattisiemensekoitusta, Impolan hampunsiemeniä ja Impolan kylmäpuristettua hamppuöljyä. Kaarlo Impolan kotimaiset ja laadukkaat hampputuotteet tulevat suoraan viljelijältä Huittisista Satakunnasta. Hampussa omegat ovat täydellisessä suhteessa keskenään, ja siksi valitsinkin juuri hamppuöljyn notkistamaan koostumusta.
Jos hamppuöljyn maku tuntuu omaan suuhun liian tujulta, voi öljyksi laittaa myös esimerkiksi Biologicoilsin kylmäpuristettua saksanpähkinäöljyä tai kurpitsansiemenöljyä.
Kuuden siemenen omega-voi
1 dl Omega Mix -luomusiemensekoitusta (auringonkukansiemen, kurpitsansiemen, seesaminsiemen, pellavansiemen)
1,5 dl luomu-Salaattisiemensekoitusta (auringonkukansiemen, kurpitsansiemen, pinjansiemen)
0,5 dl Impolan kotimaisia hampunsiemeniä
1 dl Impolan kylmäpuristettua hamppuöljyä
Himalajan ruususuolaa oman maun mukaan
Tämä resepti ei todistetusti vaadi Wilfoja tai VitaMixejä toimiakseen, sillä käytössämme oli Tampereen yliopiston mainiotakin mainiommasta kierrätyshuoneesta uuden kodin löytänyt sauvasekoitin sekoituskulholla! Ilman sekoituskulhoakin varmasti pärjäisi, kunhan varaa tarpeeksi korkeareunaisen astian etteivät siemenet hypi yli laidan.
Ensiksi surruutettiin siemeniä pienemmäksi…
Varmuuden vuoksi lisäsin siemenet osissa, sekä hitusen siemenistä vielä viimeisenä öljyn ja suolan kera.
Tavoitteeni oli saada levitteeseen vähäsen sattumia ja suutuntumaa, sekä yksittäisiä kokonaisia siemeniä silmää miellyttämään. Jos haluaa mahdollisimman silkkisen levitteen, kannattaa siemenet jauhaa hienoksi pienissä satseissa ja lisätä öljy lopuksi. Morttelilla voi myös tarvittaessa hienontaa seesamin- ja pellavansiemeniä – noita omega-sissejä, jotka pienen kokonsa turvin saavat vastustettua terän murskaavaa otetta välillä yllättävänkin pitkään. Lopputulos: myrkyllisen vihreää ja huumaavan ihanaa siemenvoimaa!
Leipien lisäksi siemenvoi sopii mainiosti myös (kasvis)pihvien seuraksi tai paistettujen uunijuuresten kera.
Tässä nautittuna Valo24h:n gluteenittoman reikäleivän kera.
Arviomme: lisää kiitos!
(ps. Ennen kotoa lähtöä kannattaa hymyillä leveästi peilikuvalleen. Iloinen mieli paitsi piristää päivää, myös paljastaa mahdolliset hampaanväleihin jääneet siemenenpalaset… 😉 )