Herkullista luomua blogi

Pähkinä purtavaksi – aktivoituna!

Voin myöntää sen: olen pähkinöinä luomupähkinöistä. Raksautettuani hampaiden välissä ensimmäisen luomumantelini olin myyty. Näitäkö ihanuuksia olin koko ikäni syönyt lähinnä joulupuuron seassa tai marsipaaniksi jauhettuna? Joissain raaka-aineissa luomun todella maistaa, ja manteli on näistä ehdoton ykköseni!

Tunnustettava on, että myös cashewpähkinöiden kermaisuus on hurmannut minut, salaatteihin ripottelen rasvaisia saksanpähkinöitä, ja parapähkinät paahtuvat uunissa ihanan karamellimaisen rouskuviksi. (Huom! Monityydyttymättömät rasvahapot tuhoutuvat herkästi kuumentaessa, kertatyydyttymättömät kestävät myös lämpöä – eli paahdettuja pähkinöitä herkkuhetkiin, ja jokapäiväiseen käyttöön paahtamattomia! Paahtaessa kannattaa lämpötila pitää maltillisena, ehdottomasti alle 170 asteessa!)

Jos pähkinät ovat jo tuttuja, kannattaa tarkastaa myös oheinen ohje pähkinöiden ravinteiden aktivoimiseen!

detaili9

Muistin virkistykseksi kerrottakoon ensin muutama tiukka fakta pähkinöiden terveellisyydestä niiden rasvaisuutta kauhisteleville:

  1. Pähkinöissä on yllättävän paljon kuitua. Liukeneva kuitu pitää pitkään kylläisenä, ja tämän (ja sen rasvan 😉 ) ansiosta pähkinät pitävätkin kylläisenä pitkään. Mikä mahtava eväs!
  2. Ne pähkinöiden kauhistellut rasvat ovat hyviä pehmeitä rasvoja – 100 grammassa pähkinöitä on n. 30-55 g hyviä rasvoja pähkinälaadusta riippuen. Rasvainen saksanpähkinä (65% rasvaa) sisältää noin kymmenesosan painostaan omega-3-rasvahappoa, alfalinoleenia. Saksanpähkinää ei ole suotta nimitetty aivopähkinäksi! Monet pähkinöistä kohottavat HDL-kolesterolia ja laskevat LDL-kolesterolia, eli vähentävät sydäntautien riskitekijöitä. Ainoa kovan rasvasarjan pähkinä on kookos, jonka käyttöä suositellaankin vain maltillisesti.
  3. Proteiini antaa pähkinöihin potkua. Saksanpähkinässä ja hasselpähkinässä proteiinipitoisuus on noin 9%, cashewissa ja maapähkinässä 14% ja mantelissa jopa 16%. (Vegaanivinkki! Pähkinöillä saa myös hätätapauksessa tuunattua proteiiniköyhästäkin ravintola-annoksesta syötävän!)
  4. Vitamiineista ja kivennäisaineista monien päivittäisen saannin tarve täyttyy pähkinöillä! Listataanpas…
  • Seleeniä saa tarpeeksi elimistöönsä jo 2-3 parapähkinää rouskuttelemalla.
  • E-vitamiinia on monissa eri pähkinöissä: useissa eri muodoissa manteleissa ja hasselpähkinöissä, gammatokoferolina saksanpähkinöissä ja pekaanipähkinöissä, ja makadamiapähkinöissä myös tokotrienoleina.
  • B-vitamiinin lähteenä pähkinät ovat mainioita! Tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2), niasiinia tai sen esiasteita (B3) sekä folaattia (B9) saa kaikkia pähkinöistä. Folaattia, jonka puutoksesta suomalaiset monesti kärsivät, on suhteessa eniten maapähkinässä, saksanpähkinässä, cashew-pähkinässä ja hasselpähkinässä.
  • Kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä saa myös lähes kaikista pähkinöistä!

Pieni kourallinen pähkinöitä päivittäin joko välipaloina tai ruokien mukana nautiskeltuna on hyvä ohjenuora terveellisen ruokavalion koostamiseen.

Vaikka kuinka luomulaatuisia pähkinöitä haluaisinkin vain suitsuttaa, seuraa nyt myös pieni tietoisku realiteeteista! Luomumanteleissa on aina mukana myös pieniä määriä karvasmanteleita. Nämä mielipiteet tiukasti vihaan ja rakkauteen jakavat yksittäiset yllättäjät ovat suurissa määrin vaarallisia terveydelle, mutta suurissa määrin tarkoittaisi jo manteleiden napsimista päivittäin kilokaupalla, mikä ei ole muutenkaan suositeltavaa. Parapähkinöissä taas on aina mukana yksittäisiä hivenen tunkkaisen makuisia yksilöitä. Tämäkin on valitettavasti ollut tähän mennessä kaikkien maistelemieni luomuparapähkinöiden ominaisuus, ei siis tyyppivika. Mutta kaikki kukat kukkikoon, kokonaisuudessaan nämä molemmat pähkinät ovat niin valloittavia maultaan, ettei tämä ole ainakaan minun herkutteluhetkiäni häirinnyt vielä koskaan.

Jos nämä asiat olivat jo monet kerrat ja mennen tullen käytyä peruskauraa, voidaankin siirtyä pähkinöiden aktivointiin.

sekoituspalloJo vuosia on terveyshifistelijöiden, superfoodistien ja raakaruoan rakastajien piireissä kohistu pähkinöiden ja siementen aktivoimisesta. Passiivisessa lepomuodossa olevia ravinteita herätellään lempeästi liottamalla niitä ruususuolavedessä ja käynnistellen itämisprosessia.

Ruususuolaa käytetään pähkinöissä ja siemenissä entsyymi-inhibiittorien deaktivoimiseen, joka mahdollistaa itämisen alkamisen. Jos et ole vielä kokeillut tätä niksiä, suosittelen ehdottomasti ottamaan sen seuraavaksi keittiössä ihmettelyn aiheeksi! Omasta mielestäni aktivoidut pähkinät maistuvat kyllä jotenkin muhevammilta, eikä tämä ole lopulta mitään rakettitiedettä, ei ainakaan kun on näin helppo ohje käytössä! Halutessasi voit kokeilla pähkinöiden lisäksi myös siementen aktivoimista.

karkea suola fiilis

Aktivoidut superpähkinät

2,5 dl luomupähkinöitä tai -siemeniä

0,5-1 tl Himalajan ruususuolaa pähkinälaadusta riippuen: pekaani- ja saksanpähkinälle riittää puoli teelusikallista, muille kokonainen teelusikallinen

(voit myös lisätä pienen määrän mausteita joko jo liuotusvaiheessa tai kuivausvaiheessa halutessasi aktivoituja maustepähkinöitä!)

suola_pahkinat

  1. Huuhtele pähkinät. Varaa astia tai pari pähkinöitä ja suolaveden liuotusta varten.
  2. Arvioi, paljonko vettä tarvitaan peittämään pähkinät liotuksen ajaksi. Suola on parempi lisätä veteen ennen pähkinöitä, jotta sen saa sekoitettua tasaisesti.
  3. Sekoita, kunnes suolaliuoksessa on vain vähän tai ei ollenkaan suolaa näkyvissä. Ruususuolan kiteisen kovasta rakenteesta johtuen osa kiteistä voi vaatia pidemmän ajan liuetakseen, älä huolestu siis yksittäisistä kiteistä, riittää kun suurin osa suolasta on liuennut!
  4. Kaada suolavesi pähkinöiden päälle, ja anna liota tarvittava aika. Alla olevasta taulukosta voit tarkistaa liotus- ja kuivatusajat.
  5. Huuhtele lionneet pähkinät lävikössä ja kaada kuivurin kuivaustasolle tai uunipellille. Kuivurissa suositeltu kuivauslämpötila on 42 astetta, uunissa 65 astetta uunin luukku raollaan. Kääntele pähkinöitä säännöllisesti kuivauksen aikana.
  6. Jos aiot varastoida pähkinöitä, tulee niiden olla täysin kuivia! Muuten vaarassa on, että pähkinät homehtuvat. Maistele muutama pähkinä, ja jos ne ovat rouskuvan rapeita ja kuivia, voit turvallisesti säilyttää ne ilmatiiviissä pakkauksessa jääkaapissa tai muussa viileässä tilassa. Tarkista silti pähkinöiden kunto aina ennen käyttöä, jos säilytät niitä pidempiä aikoja! Itselläni pähkinät ovat kuluneet 1-2 viikossa, joten en tiedä kuinka kauan säilyisivät… 😀
Pähkinä/ Siemen Ruususuolaa / 2,5dl pähkinöitä kohti Liotusaika Kuivausaika
Manteli 1 teelusikka 12 h 12 – 24 h
Cashew* 1 teelusikka 3 – 6 h 12 – 24 h
Kuorittu hasselpähkinä 1 teelusikka 7 – 12 h 12 – 24 h
Makadamia 1 teelusikka 7 – 12 h 12 – 24 h
Pekanpähkinä 0,5 teelusikka 7 – 12 h 12 – 24 h
Saksanpähkinä 0,5 teelusikka 7 – 12 h 12 – 24 h
Pinjansiemen 1 teelusikka 7 – 10 h 12 – 24 h
Kurpitsansiemen 1 teelusikkaa 7 – 10 h 12 h
Auringonkukansiemen 1 teelusikkaa 7 – 10 h 12 h

*Cashew muuttuu limaiseksi yli kuuden tunnin liotuksen jälkeen. Siksi niille suositellaan nopeaa liottamista ja kuivausta. Cashewia voi halutessaan kuivata 90 -120 asteisessa uunissa. Korkeampi kuivauslämpötila mahdollistaa nopean kuivauksen.

 

Jos kokeilit ohjetta, kerro meillekin, mitä pidit!

Itse olen kokeillut mm. savustetun, chilin ja wasabin makuisia aktivoituja pähkinöitä ja siemeniä näiden tavallisten lisäksi.

Saksanpähkinäpallo

 

Kirjoittajasta Näytä kaikki tekstit

admin