Kesä monine juhlineen on jälleen täällä! Sen kunniaksi kehittelimme moneen ruokavalioon sopivan herkkukakun. Se kannattaa tehdä jo juhlia edeltävänä päivänä valmiiksi, tai tarvittaessa reilustikin aiemmin, sillä kakun voi pakastaa ja ottaa sulamaan pari tuntia ennen juhlien alkua.
Aluksi on tehtävä pieni tunnustus: olen parempi kakkujen syömisessä kuin niiden koristelussa. Jatkossa yritänkin vedota työkavereihini, jotta he hoitaisivat kakkujen kuorrutuksen ja koristelun, ja itse voisin keskittyä heilumaan puikoissa mitä tulee reseptiikan kehittämiseen. Tämä kakku maistuu kuitenkin taivaalliselta ja on todellinen voimanpesä, mitä raaka-aineisiin tulee! Pähkinät ja kookos tuovat voimaa ja virtaa kesäpäivän koitoksiin.
Kakussa on kolme osaa: rouhea pohja manteleista ja Deglet Nour -taateleista, pehmeän vaniljakermainen makea juusto kookoksesta ja cashew-pähkinöistä, ja suolaisen makea kookoskinuskikuorrutus. Suutuntumaa kakkuun ripottelimme vielä suolakaramellisista paahdetuista kookoslastuista.
Kakun valmistamiseen tarvitset aikaa ennakkovalmisteluihin 4-5h (cashew-pähkinöiden liotus) ja itse kakun tekoon kuluu aikaa ehkä tunti.
Kakun valmistamisessa on käytetty Organic Health -luomupähkinöitä, -luomukookosjauhoa, -luomukookossokeria ja -luomutaateleita, sekä Organic Health Himalajan ruususuolaa. Luomukookostuotteet ovat Cocomi-brändiltä. Luomukookosöljy on kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä, jotta kookoksen oma raikas maku tulisi parhaalla tavalla esiin. Luomukookosöljy kannattaa laittaa vesihauteeseen, jolloin se sekoittuu juoksevana muihin ainesosiin eikä jää sattumiksi.
Kakku tehdään 20-25cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalle laitetaan leivinpaperia.
Pohja:
1,5 dl tummia luomumanteleita
1 dl luomukookosjauhoa
15 Deglet Nour -luomutaatelia
1 rkl luomukookosöljyä
Juustokuorrutus:
6 dl luomucashew-pähkinöitä
1½ dl vettä
1 dl luomuvaahterasiirappia
1 dl luomukookosöljyä
1 tl luomuvaniljajauhetta
Suolainen kinuskikastike:
1,5 dl vettä
2 pss (100g) puristettua luomukookoskermaa
1 dl luomukookosmaitojauhetta
1½ dl luomukookossokeria
0,5-1tl Himalajan ruususuolaa (jos olet tottunut vähäsuolaiseen ruokaan, laita 0,5tl)
1 rkl luomukookosöljyä
Koristeluun:
Cocomi salted caramel -uunipaahdettuja kookoslastuja
tai: suolapähkinöitä, suklaakaurakermavaahtoa
1. Laita cashew-pähkinät likoamaan edellisenä iltana tai viimeistään 4h ennen kuin alat tekemään kakkua. Näin pähkinät pehmenevät ja saat jauhettua niistä pehmeän sileän kerman.
2. Suolakinuskikuorrutus: Tee ensiksi suolainen kinuskikastike, jotta se ehtii jäähtyä. Tarvittaessa voit tehdä sen myös odottamaan jo edellisenä iltana. Sekoita ainesosat kattilassa ja anna kuplia keskilämmöllä 15-20 minuutin ajan sekoittaen välillä. Maistele kastiketta: kun kinuski alkaa maistua paahteisen toffeiselta on kastike valmista. Voit lisätä vettä, jos kastike alkaa vaikuttaa liian jähmeältä valutettavaksi kakun päälle. Jos valmistat kastikkeen samana päivänä, se pysyy väriltään tumman toffeisen sävyisenä. Jos olet tehnyt kastikkeen valmiiksi jo aiemmin ja lisäät siihen vettä, kastike muuttuu väriltään vaaleammaksi ja koostumukseltaan kermaisemmaksi. Kuvan kakun kastike on tehty valmiiksi aiemmin ja siihen on lisätty vettä, eli oma kastikkeesi voi olla monta sävyä tätä tummempaa valmiina.
3. Pohja: Pilko Deglet Nour -taatelit pieneksi ja lisää kaikki ainesosat blenderiin. Jauha pohjan ainekset blenderillä tai sauvasekoittimella, kunnes ne ovat karkeusasteeltaan karkeaa hiekkaa, eli vähän raesokeria pienempää. Näin saat pohjaan mukavaa suutuntumaa, joka toimii hyvänä kontrastina sileälle juustokuorrutukselle.
4. Juustokuorrutus: Kaada liotetuista cashewpähkinöistä vesi pois. Lisää ne muiden juustokuorrutuksen ainesosien kanssa blenderiin. Voit joutua pysäyttämään blenderin ja tökkimään massaa välissä riippuen blenderisi tehoista. Myös tehokas sauvasekoitin käy soseuttamiseen. Soseuta massa sileäksi ja tasaisen pehmeäksi. Lisää tarvittaessa pieni määrä vettä.
5. Painele pohja sormin tasaiseksi irtopohjavuoan leivinpaperin päälle. Kun pohja on taputeltu tasaiseksi, voit kaataa sen pääälle juustokuorrutuksen. Tasoita juustokuorrutuksen pinta ja laita koko komeus pakastimeen.
6. Ota kakku sulamaan vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua. Suolakinuskikastike on tässä ohjeessa valutettu pehmeäksi hunnuksi kakun päälle tuomaan erilaista suutuntumaa vasta aivan lopuksi – lusikoi siis suolakinuskikastike kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi paahdetuilla kookossipseillä, tai vaikka suolapähkinöillä.
Halutessasi voit oikaista ja kaataa jäähtyneen suolakinuskikastikkeen myös pakastettavan kakun päälle ja pakastaa koko komeuden. Tällöin koko kakku on jämäkkänä pakettina. Jos tuntuu, että kakkuun tarvitsee vielä pisteen iin päälle, siihen voi lisätä vegaanisen kermavaahdon, johon sulatetaan puolikas levy tummaa suklaata. Tällöin voit pursottaa kakun reunat piiloon. Kaikista jämäkimmän kermavaahdon saat joko ottamalla jääkaappikylmän kookoskerman kiinteää osaa tai käyttämällä Kaslinkin gluteenitonta kauravispiä.
Kaikki reseptin ainesosat maahantuo Luomuruokatukku – Organic Health Oy.
Cocomi ja Organic Health -brändin tuotteet löydät esimerkiksi Ruohonjuuren, Hyvinvoinnin tavaratalon, hyvinvarusteltujen K-kauppojen, It’s Puren, Punnitse & Säästä -kauppojen ja itsenäisten ekokauppiaiden valikoimista.
Kiitos, tämä resepti menee testiin! Organic Healthin taatelit ovat suosikkejani.