Tässä kuussa tuhannet ympäri Suomea hylkäävät eläinkunnan tuotteet ja ihmettelevät kasvikunnan ihmeellistä maailmaa. Kakkuja, pihvejä, paisteja ja muita herkkuja saakin vegaanisesti kokkailtua varsin helposti. Jos et tiedä vielä, mistä on kyse, lue lisätiedot Vegaanihaasteen sivuilta ja hyppää mukaan matkaan!
Esittelemme lyhyesti joitain meidän tukkumme suosituimpia vegetuotteita, sekä vinkkaamme hyväksi havaittuja reseptejä.
Engevita Ravintohiivahiutaleet 135g
Tässäpä tuote, joka vuodesta toiseen jaksaa hämmentää kaikkia paitsi kasvissyöjiä! “Siis mitä ne on?” “Ai mihin noita käytetään?” “Ai mikä hiiva?” Vielä enemmän ihmettelevät pikkukaupunkien kauppiaat, jotka ottavat suosituksesta tuotteen valikoimiin ja toteavat sen tuovan myös uusia asiakkaita liikkeeseen sanan kiertäessä.
Mutta niin, mikä ravintohiiva?
Ravintohiivahiutaleet sisältävät epäaktiivista hiivaa, joka on luontaisesti erittäin B-vitamiinirikasta.Tiamiini, riboflaviini, niasiini, foolihappo – tässäpä joitain ravintohiivan runsaasti sisältämiä vitamiineja. Epäaktiivinen tarkoittaa, että hiivabakteerit on pastöroitu ja ne ovat kuolleita. Epäaktiivista hiivaa ei voi siis käyttää tavallisen hiivan tavoin taikinan kohotukseen.
Ravintohiivahiutaleet ovat myös uskomattoman proteiini- ja kuitupitoisia.
Se ravitsemuksesta – ravintohiivahiutaleita käytetään, koska ne tuovat pähkinäistä juustoisenkaltaista täyteläistä makua ruokiin. Ravintohiivahiutaleiden vitamiinit säilyvät parhaiten, jos hiutaleet ripottelee valmiin ruoan päälle kuumentamatta niitä. Oivallista makua ravintohiiva tuo kuitenkin myös kypsennetyissä ruoassa. Kokeile sekoittaa ravintohiivasta esimerkiksi lasagnen valkokastike yhdistämällä sitä vegejuustoon, öljyyn ja kasvikermaan. Tämän tuotteen kanssa kannattaa muistaa perussääntö: more is more!
Ravintohiivahiutaleita saat mm. B12-vitaminoituna, B12- ja D-vitaminoituna ja luomuna. Vegaanista ruokavaliota noudattaville suositellaan erityisesti B12-vitaminoitua vaihtoehtoa, sillä vegaanina B12-vitamiinin saannista on pidettävä erityistä huolta.
Organic Health Vehnägluteenijauho 1kg ja Luomuvehnägluteenijauho (seitanjauho) 250g
Organic Health savustettu paprikajauhe 250g
Vegaanihaasteen merkeissä nappasimme useiden asiakastoiveiden johdosta halvemman vehnägluteenijauhon valikoimiin.
Eläinkunnan tuotteiden tuotantoa subventoidaan niin Suomessa kuin maailmalla merkittävästi, mistä johtuen kasvimaidoille, -juustoille ja erilaisille kasviproteiinivalmisteille kertyy usein hintaa merkittävästi eläinkunnan tuotteita enemmän. Siksi jatkossa saat meiltä vehnägluteenia niin luomuna kuin ei-luomunakin – näin madalletaan kynnystä vegeilyyn!
Vehnägluteeni on nimensä mukaisesti vehnästä eristettyä gluteenia, eli vehnäproteiinia. Vehnägluteenia käytetään leivonnan apuaineena tuomaan leivonnaisiin kaivattua pullamaisen kuohkeaa tekstuuria. Mutta kasvissyöjille vehnägluteeni on ollut vuosikymmenet todellinen graalin malja, sillä se mahdollistaa monien lihaa jäljittelevien ruokien valmistuksen. Vehnägluteenia kannattaa käyttää yhdistellen siihen kikhernejauhoa (jonka esittelemme seuraavaksi), ravintohiivahiutaleita ja mausteita. Näin vegepihvien, -makkaroiden ja paistien koostumus muuttuu vähemmän sitkeäksi ja saa kaivattua makua. Useimmiten lihaa jäljittelevissä seitanresepteissä esiintyy mukana myös savustettu paprikajauhe, joka tuo toivottua barbeque-tyyppistä tuntumaa makuun.
Vehnägluteenia voi tehdä myös vehnäjauhoa pesemällä, mitä monet jo 90-luvulla vegaanista ruokavaliota harjoittaneet muistelevatkin erilaisten sankaritarinoiden muodossa. Pelkkä vehnägluteeni on usein kumimaisen sitkasta ja pesumetodilla myöskään mausteita ei saa ujutettua sekaan makua antamaan. Tätä vaihtoehtoa suosittelemmekin ainoastaan nostalgiatrippiä kaipaaville.
Vehnägluteenista käytetään usein myös nimeä seitan, jonka alkuperä on 1960-luvun Japanissa ja makrobioottisessa ruokavaliossa.
Jos vehnä aiheuttaa vatsanpuruja, vehnägluteenia kannattaa ehdottomasti välttää – se sisältää erittäin paljon vehnägluteenia eikä näin ollen sovellu missään nimessä myöskään gluteenittomaan ruokavalioon.
Reseptejä:
Organic Health Kikhernejauho 1kg
Kikhernejauhoa käytetään paitsi erilaisten seitanmakkaroiden ja -paistien kokkailuun, myös leivontaan ja ruoanlaittoon. Monelle tutut pakorat, eli uppopaistetut kasvikset taikinakuoressa, ovat useimmiten juuri kikhernejauhon kera paistettuja. Kikhernejauho toimiikin mitä oivallisimmin uppopaistotaikinana. Joskus kikhernejauhoista käytetään myös nimeä gramjauhot.
Kikhernejauhot tuovat mahtavasti kasvissyöjän tarvitsemaa lisäproteiinia ja ovat todella monikäyttöisiä. Aamulla paistettu kikhernemunakas auttaa jaksamaan pitkälle päivään. Viikonloppuna ns. mättöruokaa kaipaava kokkaa tietysti kukkakaaliwingsejä, joiden kikhernejauhopohjainen kuorrutus pitää nälän loitolla ja maistuu taivaalliselta majoneesiin dippaillen. Hiilihydraatteja ruokavaliossaan vähentävä tekee kikhernejauhoista myös piirakka- ja pizzapohjat. Kikhernejauhot sopivat myös makeaan leivontaan.
VegeMix – laiskan kokin pelastus
Vegaanihaaste voi tuntua alkuun ylivoimaiselta, jos koko ruokakaappi menee kerralla uusiksi. Silloin kannattaa turvautua erityisesti puolivalmisteisiin ja erilaisiin valmissekoituksiin. Näiden ykköskaartia on VegeMix, jonka seitankinkkuainekset revitään käsistä joka vuosi ennen joulua. Tamperelaisen vegaanikokin kehittämä vehnägluteenipohjainen tuotesarja sisältää niin leikkeleitä, pihvejä kuin paistia lisää vain vesi ja öljy -periaatteella. Mahtavan helppoa ja hyvää!
Cocomi-kookosmaitojuomat ja kookosmaitojauhe
Kookos on kermaisuudeltaan mahtavaa ja sopii siksi korvaamaan hyvin maitotuotteita monissa eri resepteissä. Esimerkiksi vegaaninen fudge valmistuu parhaiten keittämällä kokoon kookosmaitoa, kookossokeria, kookosmaitojauhetta ja kookosöljyä. Chocochilin reseptissä käytetään myös kondensoitua kookosmaitoa, mutta ilmankin sitä pärjää jos malttaa keittää hetkisen pidempään. Reseptiin lisätty kookosmaitojauhe lyhentää hieman keittoaikaa ja tuo lisäkermaisuutta.
Kookosmaitojauhe on mullistava keksintö monin tavoin, sillä sitä voi käyttää juuri itselle sopivan määrän kerralla. Veteen sekoitettuna saat siitä kookosmaitoa tai -kermaa juuri sopivan määrän. Leivon
nassa kookosmaitojauhe taas tuo lisäkermaisuutta lisäämättä nesteen määrää taikinassa. Kokeneemmalle kokille tämä avaa paljon uusia mahdollisuuksia.
Kookosmaitojuomat ovat aivan kuin maitojuomatkin – herkullisen makeita ja ihania, mutta maistuen lisäksi kookokselta. Taatelisiirapilla lempeästi makeutettuna ne eivät hilaa verensokeria suoraan pilviin.
Kookosmaito sopii niin puuroon, smoothieen kuin ruoanlaittoonkin. Kokeile erilaisia makuyhdistelmiä ja ihastu! Cocomin koko tuotesarja on 100% luomu ja vegaaninen.
iChoc – se vegaaninen suklaasarja
iChocin suklaat jos jotkut kertovat vegaanibuumin etenemisestä. Vivani, iChocin valmistaja, huomasi kaikkien vegaanisten suklaiden myynnin kohonneen lyhyessä ajassa moninkertaiseksi. Saksalainen luomusuklaavalmistaja päätti kehittää kokonaan vegaanisen sisartuotesarjan, joka sai nimekseen iChoc. Sen suklaat ovat selvästi muuta tuotesarjaa makeampia, ja sokerin lisäksi makeutta tuo monissa mauissa luontaisesti makea tiikeripähkinä. Erityisesti iChoc-valkosuklaat ovat todella suosittuja niin herkkuina kuin leivonnassa.
Reseptejä: