Tunnetko jo speltin? Vehnänsukuista spelttiä (Triticum Spelta) on viljelty jo 8000 vuotta sitten, eli mistään vastajalostetusta lajista ei ole kyse. Spelttiä kutsutaankin toisinaan alkuviljaksi. Liiallisen vehnän käytön haitoista on viime vuosina käyty paljon keskustelua vehnän runsaan hiilihydraattipitoisuuden vuoksi. Speltin valttina onkin sen ravinteikkuus verrattuna tavalliseen vehnään: se on runsaskuituinen ja myös proteiinipitoisuudeltaan suurempi kuin tavallinen leipävehnä. Ruokakeskusteluissa ja –trendeissä suuntana on alkuperäisyys ja prosessoimattomuus. Näillä kriteereillä kotimaista, luonnonmukaista spelttiä voi pitää todellisena trendiviljana. Vaikka speltti ei sovi keliaakikoille, se voi sopia vilja-allergikoille ja yliherkille.
Käyttö:
Voit korvata tavalliset jauhot leivonnassa joko osittain tai kokonaan speltillä. Spelttiä on saatavana monessa muodossa: erilaisina jauhoina, hiutaleina, rouheina, helmisuurimoina ja niin edelleen. Kotimaisella Sun Speltillä on laaja valikoima erilaisia spelttituotteita, jopa spelt-pastaa ja spelttilakuja! Sun Speltin sivuilta löydät runsaasti herkullisia spelt-reseptejä, kuten spelttirisoton eli speltiton. Itse käytän spelt-kuitulisää ihan jugurtin ja puuron seassa sekä nostamaan sämpylöiden kuitupitoisuutta.
Kokeile spelttiä rohkeasti – tämän kuun loppuun saakka saat Hyvinvoinnin Tavaratalosta spelt-näkkärit ja kuitulisät kanta-asiakastarjouksella ja myös muiden spelt-tuotteiden käyttö ei ole vaikeaa! Käyttökokemuksia löydät mm. After the Storm-blogista. Oletko jo maistanut spelttiä ja mitä pidit?